Krásné nedělní odpoledne, chcete si trochu odpočinout, když přijde zpráva, že nejde web jenomu z vašich projektů.

Tak nějak by se dal popsat začátek jednoho průšvihu s WordPressem. Klient píše, že nejde web. Podívám se na to a zjišťuji, že má pravdu. Po neskutečně dlouhé odezvě se objevuje Error 500, server nezvládá zobrazit obsah. Tápu v paměti a rozpomínám se, že před pár dny nastala aktualizace na novou verzi – zjevně se tedy něco pokazilo.

Zkouším se přihlásit do administrace a ta zjevně funguje. Jen, když se pokouším upravit šablonu, ani tady se mi nezobrazuje náhled webu. Docházím k (mylnému) závěru, že chyba by mohla být v šabloně. Naprosto zbrkle a příliš horlivě zkouším aktualizaci šablony. Závěry jsou tři:

  • podařilo se mi zničit veškeré vlastní úpravy šablony, na kterých jsem průběžně pracovala několik měsíců
  • problém to ani náznakem nevyřešilo
  • vynáším do nebes člověka, který vymyslel, že na hostingu u internet.cz se vytvářejí týdenní zálohy webu

Problém je jinde – zkouším další radu – nejprve přejmenovat .htaccess, poté deaktivovat a postupně nahodit všechny pluginy. Nepomáhá a to ani, když složky pluginů přejmenuji přími přes FTP.

Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Přes FTP mažu celý web kromě složky wp-content. A to poté, co jsem chtěla jen nahradit složky wp-admin a wp-include těmi ze zálohy a zbořila jsem to úplně. Mažu tedy skoro vše, krom contentu, stahuji nový WP a instaluji celé znovu (nemusím podotýkat, že to obnášelo i chvíli pátrání po přístupech k samotné databázi).

Jaká úleva přišla, když web najel a to ve vzhledu upravené šablony zachráněné z backupu. Už jsem chtěla oslavovat a psát klientovi, když koukám, že po kliku na první odkaz se začal objevovat pro změnu error 404. A nejen na první odkaz, ale na všechny. Jediné, co fungovalo, byly náhledy konceptů, ale cokoliv publikovaného bylo ztraceno.

Byla jsem takle blízko smazání celé databáze, když čtu na jednom fóru, že problém je v nastavení trvalých odkazů, Zkusila jsem je tedy přehodit na jinou variantu, než tu, které byla právě nastavená, a světe div se, web byl zpět.

V duchu hesla: “co tě nezabije, to tě posílí”, jsem si odnesla pár dobrých zkušeností:

  • je na zvážení, jestli nedělat úpravy šablon přes možnosti vlastního css, které by se při aktualizaci nemělo smazat
  • pokud děláte i další úpravy v editoru php, pak bych šablonu neaktualizovala, děj se co děj
  • když je nejhůř, vždycky se dá přes FTP nahrát nový WP, ale nesmíte si smazat wp-content
  • pro případ erroru 404 přenastavte trvalé odkazy a zase bude dobře 🙂
Nefunkční WordPress po aktualizaci… aneb exkurze všemi typy errorů
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *