Tento článek a řešení už jsem také publikovala dříve, ale vzhledem k tomu, že téma přišlo na přetřes minulý týden u jednoho z klientů, přidávám ho sem, jako nestárnoucí záležitost – jak automaticky do Wordu dodat pevné mezery.

Situace je naprosto běžná – v dlouhém dokumentu se občas na konci řádku vyskytne předložka, která by správně měla být na začátku nového řádku i se slovem, ke kterému patří. MS Word má některé předložky přednastavené tak, aby za ně při psaní automaticky vkládal pevné mezery. Takovou předložkou je např. „k“. Pokud napíšeme „k lesu“, mezera se automaticky nastaví na pevnou. Pokud Word pevnou mezeru nevytvoří sám, dá se ještě vložit klávesovou zkratkou Ctrl + Shift + Mezerník. Ale v případě, že se k vám dostane už hotový 100 stránkový dokument, představa manuálního nahrazování je naprosto šílená.

Tady znovu vyvstala možnost použít makro. Toto makro by se dalo i nahrát, ale bylo by to velmi pracné. Musíme totiž počítat se všemi variantami předložek – tj. na začátku věty s velkým písmenem, ve větě, na začátku řádku s velkým písmenem apod.
Kód by vypadal následovně:

Sub predlozky()
With Selection.Find
.Text = “ ve “
.Replacement.Text = “ ve^s“
.Forward = True
.Wrap = wdFindContinue
.MatchCase = True
End With
Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
With Selection.Find
.Text = “ Ve “
.Replacement.Text = “ Ve^s“
.Forward = True
.Wrap = wdFindContinue
.MatchCase = True
End With
Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
With Selection.Find
.Text = „^pVe “
.Replacement.Text = „^pVe^s“
.Forward = True
.Wrap = wdFindContinue
.MatchCase = True
End With
Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll

Toto bychom ho museli zopakovat pro všechny předložky, kterých je víc než 20, pokud byste raději sáhli po hotovém řešení:

  1. Stáhněte si tento soubor: předložky.docm
  2. Otevřete soubor a povolte makra.
  3. Aby bylo makro na úpravu předložek spustitelné v jakémkoliv souboru, bylo by výhodné ho přesunout do šablony Normal.dot; přesun provedete tak, že na kartě Zobrazení otevřete makra zobrazit makra. Tam je tlačítko „organizátor“, kde je možné z otevřeného sešitu přesunout modul NewMacros do šablony Normal
  4. Poté už jen stačí v souboru, který opravujete, toto makro
    spustit opět z karty Zobrazení – makra

Makro funguje na tyto předložky: na, ke, k, s, se, za, před, bez, pod, o, od, po, z, do, místo, podle, okolo, u , vedle, během, pro, mezi, proti, naproti, nad, v, ve.

V případě zájmu si můžete dodat jakoukoliv další, stačí makro otevřít ve VBA a upravit podle výše uvedeného vzoru.

Homadné pevné mezery v dokumentu Word
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *