Se svou slabostí pro fotografování jsem byla vždy neochvějný příznivce aplikací pro úpravu fotografií (bitmap). Aktuální trendy pro webdesign a prezentace však hovoří jasně: infografika táhne a osobitý web vytvoříte pomocí originálních ilustrací.

Jak ale na vektorovou grafiku, když vám kreslení myší na počítači není blízké? Začala jsem tedy pátrat po aplikacích pro iPad, které by v kombinaci s Apple Pencil mohly udělat z tohoto zařízení nepřekonatelný nástroj.

Klasicky jsem nejprve pátrala v nástrojích “zdarma”. Pár zajímavých kousků tam najdete, překvapivě i Adobe draw, od kterého jsem si hodně slibovala.

Adobe Draw

Adobe Draw mě zakočilo, že je to spíš kreslící než vektorový nástroj. Má několik štětců, přesnastavené tvary, ale ve výsledku člověka donutí vytvořit Adobe ID (tohle ještě zdarma) a kresbu otevřít na počítači, exportem přes Creative cloud. Se samotnými vektory se nedá přímo pracovat pomocí bézierových křivek. Na takový typ kreslení je mi ale mnohem příjemnější si vzít Paper od FiftyThree, i když je výsledkem jen bitmapa.

Za mě velké zklamání.

Create

Aplikace Create na mě vyskočila u nějakého uživatele instagramu. Video vypadalo moc hezky, tak jsem se rozhodla to zkusit. Důvody, proč se ji právě chystám odinstalovat je, že způsob práce mi přišel natolik neintuitivní, že mě spíš rozčiloval  než bavil.

Vectornator

Tady bych řekla, že máme vítěze, co se týká nástrojů zdarma. Velmi půvabný nástroj, který splňoval mé představy o vektorovém kreslení. Béziérovy křivky, vrstvy, velmi intuitivní záležitost.

Asi bych u něj i zůstala, kdyby mě velmi pozitivní recenze nepřesvědčily o placené aplikaci Inkpad.

Inkpad

Tato aplikace už není v nástrojích zdarma, ale cena 179Kč mi přijde nezatěžující.

Inkpad mě zaujal recenzemi a screenshoty, které mi připomínaly klasické Adobe desktopové nástroje. Béziérovy křivky, vrstvy, stíny a přechody jsou samozřejmostí. Kresby se dají ukládat jako png obrázky přímo do zařízení nebo exportovat do Dropboxu, třeba ve formátu svg.

Po shlédnutí pětiminutového videa se základními hinty, je uživatel mající povědomí o grafických nástrojích schopen do hodiny začít kreslit smysluplné výstupy.

Nástroj sice potřebuji zejména pro infografiku, ale pro ilustraci přikládám pár vedlejších produktů testování.

Woman in bath with tortoise, vector. Žena ve vaně s želvou, vektor.

Vektorové nástroje pro iPad
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *