Když jsem se rozhodla pro založení obchodní společnosti, bylo mi doporučeno ZalozFirmu.cz. Procházela jsem recenze a zkoumala podmínky, a při příslibu, že vše je jen za zákonné poplatky vyžadované státem, bez nároku na další odměnu, hloubalo ve mně podezření, že rozhodně musí jít o nějaký podvod.

Světe div se, společnost vznikla během cca 14ti dní, celkové náklady při jednom společníku a nevydání kmenových listů byly 7 292 Kč. Jediným zádrhelem se ukázala nutnost založení účtu pro správu základního vkladu u České Spořitelny. V recenzích sice všichni poukazovali na to, že tento je možné zdarma zrušit, ale už nikdo nerozvedl, jak ležérní je přístup samotné Spořitelny.

Společnost byla zapsána do obchodního rejstříku 8.3.2018, 9.3. jsem založila účet u Fio banky, která jako jediná nabízela účet zdarma i pro právnické osoby, navíc s číslem účtu na přání. Ještě téhož dne jsem ve Spořitelně dočesný účet zrušila. Bankovní poradkyně mě docela zaskočila informací, že peníze převedou do tří týdnů (!!!!), ale vzhledem k tomu, že to pro firmu to nebylo existenčně nezbytné, nijak jsem to nerozporovala.

Když ale peníze ještě nebyly na účtu ani začátkem dubna, to už mě docela namíchlo a do Spořitelny jsem volala. Tam mě má poradkyně ubezpečila, že peníze ještě ten den odejdou. Jsem přesvědčená, že nebýt mého telefonátu, tak na převod čekám ještě o pár týdnů déle. Máte-li tedy někdo v plánu využít pro založení společnosti ZalozFirmu.cz, promyslete, co přesně uděláte s dočasným vkladem u České spořitelny, aby vám jejich liknavost hodně nezkomplikovala start podnikání.

Společnost tedy byla a poslední drobnost, kterou bylo potřeba dotáhnout byla registrace na finančním úřadě k dobrovolnému plátcovství DPH.

Jelikož jsem už pročetla pár diskusí, ve kterých daňoví poradci upozorňovali na snahu FÚ tzv. “házet klacky pod nohy” a “svlékat z kůže” v případě dobrovolných registrací, pokusila jsem se dát dohromady všechny potřebné dokumenty rovnou.

První nezbytností byla smlouva o vedení běžného účtu, který i s číslem na přání už byl ve Fio bance připraven. Druhou přímo elaborát na stránku velikosti A4, zdůvodňující, proč je v obchodních vztazích nezbytné být plátcem,  zejména, tvoříte-li mezičlánek mezi obchodními vztahy ostatních plátců.

Poněkud úsměvný byl moment, kdy jsem se toto zdůvodnění pokusila zkopírovat do příslušného políčka registračního formuláře ministerstva financí, a vyskočila na mě chybová hláška, že do kolonky lze vepsat maximálně 255 znaků.

Fajn, přihodila jsem celý dokument jako dodatečnou přílohu.

Přes to všechno jsem se nevyhla diskusi s paní na registraci a musela jsem vysvětlovat, jak a proč to s klienty funguje, jak funguje, ale nakonec se na Praze 9 ukázali úředníci jako rozumní lidé a DIČ přidělili v rozumné lhůtě.

Závěrem – založit si společnost je dnes časově i finančně poměrně hračka. Jen dejte pozor na banky a finanční úřady, protože když už vám ti první nebudou bezdůvodně zadržovat vaše peníze, tak ti druzí se mohou velmi úspěšně bránit tomu, abyste museli platit daně.

Založit firmu levně a rychle